Aug 31, 2012

Ogie



Assalamualaikum :)

Suatu malam.. Dyana teriak-teriak cakap dia mau Ogie. Bila laki aku tanya Haikal Ogie tu apa (taulah kan.. cuma budak saja yg tau yg budak lain maksudkan.. ), Haikal geleng-geleng ja.

Dgn rasa tanggungjawabnya, aku pun mula la mentafsir maksud 'Ogie'. 

Dalam fikiran aku Oggie bermaksud :


Nampak sangatlah aku terpengaruh dgn rancangan cartoon dalam astro kan? Maklumlah sudah 2 bulan kami   asyik tengok mikimau (mickey mouse) saja. Tiada can langsung tengok channel lain. Rugi ja bayar bulan mahal-mahal. Paling best kalau tukar channel time dia tidur pun dia boleh bangun balik suruh tukar mikimau. Mau nangis aku tengok mikimau tau!! Huhuhu bukan cerita sedih pun.. Beli 2nd decoder pun sampai sekarang teda khabar berita. Kunun tiada stock decoder. Boleh?
(Picture from google)


Rupanya yg Dyana maksudkan ogie ni..


Hahaha.. penat kami tekan tu remote. 
(Picture from google)


Aug 27, 2012

Shopping baju anak


Assalamualaikum :)

Selalunya, bila beli baju anak mesti si mama yang kecoh. Peranan si bapa, setakat beri cadangan color saja. Itupun kalau diterima si mama. Hehehe

Sepertimana tahun-tahun sebelumnya, aku beli baju anak bila dekat raya. Masa-masa lain.. macam tidak sesuai orang bilang. 

Orang macam kami, yang mempunyai perbelanjaan terhad dan sudah tentu banyak tanggungan sudah semestinya cara perbelanjaannya tidak sama dengan orang yg ambil barang main campak-campak saja. Banyak faktor perlu dipertimbangkan.

Ada sesetengah orang, sanggup berhabis-habisan beli barang berjenama walaupun pada hakikatnya tidak mampu. Entah kenapa, bagi aku pendapatan terhad membolehkan aku untuk berbelanja lebih bijak dan sudah semestinya memandang jauh kehadapan. Nun jauh di sana, tidak kelihatan lagi.. Hohoho

Tidak salah rasanya kalau berpendapatan besar pun mengamalkan perbelanjaan bijak. Maka kuranglah pembaziran.. :). 

Anyway, seperti anak-anak orang lain, anak aku pun pandai membesar dengan jayanya. Oleh sebab itu, anak-anak tidak perlu dibelikan pakaian mahal berjenama London, tapi cuma boleh pakai tidak sampai setahun pun. Begitu juga kasut. 

Terdapat beberapa perkara perlu dititikberatkan bila beli baju anak. Bagi anak yang berusia 5 tahun ke atas, adalah penting untuk beli baju atau seluar satu saiz lebih daripada saiz sebenar. Berdasarkan pengalaman aku sendiri, bila aku beli baju atau seluar mengikut saiz asal, baju tu cuma boleh dipakai setahun sahaja. Tapi kalau kita lebihkan lagi satu saiz, contohnya sekarang pakai saiz M, cuba beli saiz L. Pakaian mungkin masih boleh muat dalam tempoh 2-3 tahun lagi. Bergantung kepada tumbesaran anak anda. 

Lepas tu bila beli baju, si mama tidak boleh syok sendiri. Perasan baju yg dipilih tu habis lawa sudah.. rupa-rupanya anak tidak berkenan. Nah.. kalau sudah anak tidak mo pakai, siapa kau mo suruh pakai? Kau? Perlu ambil kira pendapat anak. Kalau aku, aku suka tanya color apa diorang suka. Biarlah kalau pun satu almari baju dia warna merah.. yg penting dia pakai. Just make sure, baju-baju tu tidak seragam macam team bola sepak. 

Kalaupun sudah terbeli baju yg extra 1 saiz tu, jgnlah pula di alter panjang pendeknya. Kalau boleh lipat saja. Nama pun mo ekonomi. Seburuk mana pun pakai, kalau budak-budak sure cute punya. Lainlah kalau mama sama bapa budak. 

Lagi satu, bila beli pakaian terutama seluar jeans, aku selalu pilih seluar yg boleh diubah saiz pinggangnya. Lecehlah mau suruh anak pakai tali pinggang segala. Lagipun anak aku kan slim, maka harus cari seluar yg boleh diubah ukuran pinggangnya.




Bab jenama aku tidak memilih sangat. Memang betul kadang-kadang baju murah ni kualiti kurang baik. Bah, janganlah beli yg tiada kualiti. Carilah barangan berjenama tapi tengah sale besar-besaran punya. Kita pun bukan mo beli sampai 10 pasang. Cari harga 50-70 % less. 

Apapun, kena selalu ingat. Baju anak boleh pakai 1-2 tahun saja. Tidak perlu bermewah. Bagus simpan duit masuk tabung anak. Esok bila dia sudah kerja, biar dia sendiri beli baju mahal-mahal. Kita sebagai ibu bapa setakat provide keperluan cukuplah. Bukan kehendak. Bila beli jangan la pula beli macam mau buat kedai baju. Secukupnya. Seluar dalam 3-4 helai, tapi baju biar banyak. Janganlah pula sampai almari tidak muat. 

Kesimpulannya, berbelanja ikut kemampuan. Di masa akan datang anak pun kena belajar. Belum tentu lagi belanjawan pendidikan masa akan datang setakat 2-3 ringgit. Pinjaman pendidikan memang banyak, tapi bagi aku kalau boleh aku mo kurangkan anak aku berhutang dan mula menabung untuk masa depan. Kita pun belum tentu hidup lama :). 

Fuhhhhh... jauh betul pandangan aku.. ;)


Ruam Susu atau Eczema?


Assalamualaikum :)

Beberapa hari sebelum raya, Hakim diserang ruam di bahagian muka. Khususnya di bahagian pipi, kening dan sedikit dibahagian kepala.

Sebenarnya, Hakim dapat ruam ni sudah agak lama. Masa review Hakim 3 bulan di klinik, nurse ada cakap ruam tu perkara biasa bagi baby yang masih menyusu badan. Ruam susu nurse cakap. Apa yg perlu dilakukan, aku kena selalu bersihkan muka hakim pakai tuala basah setiap kali lepas menyusu.

After a week, aku tengok ruam Hakim makin teruk. Semakin merebak dan kemerah-merahan. So, aku bawa Hakim ke klinik berhampiran. Doktor mencadangkan cream Zaricort. Doktor cakap Hakim kena serang fungal berikutan zat garam galian dari aktiviti bf. Banyak betul zat aku bagi kan? Hehehe Nasihat doktor lebih kurang juga macam nurse kerajaan cakap. Cuma bezanya, doktor ni lebih saintifik penjelasannya.

A week later, ruam semakin hilang, tetapi timbul pula bekas putih di muka Hakim. Terus nampak macam panau. Alalala.. sudahlah anak aku hitam manis si tampuk manggis. But I guess we never knew la kan. Kulit baby ni kan cepat baik. Mungkin kesan ubat.

Bila hantar Hakim masuk taska, macam makin teruk pula ruam dia. So, aku tanya doktor kampung. Of course la my mom. Dia suruh aku tenyeh kawasan-kawasan yang berkenaan dengan kunyit hidup. Hasilnya, muka anak aku kekuningan. Orang pun pandang aku semacam ja.. Huhuhuhu

Balik ke Labuan, sekali lagi my mom suruh pergi klinik. Dia tidak sanggup tengok cucunya beraya dengan ruam. Mau juga cantik kunun. Aku jumpa doktor specialist di Labuan, Dr. Ong. Kali ni doktor cakap Hakim kena Eczema. Dia check Hakim seluruh badan untuk confirmkan. Selain dari H-Cort cream, doktor bagi Aqua cream dan ubat selsema/gatal. Pesanan doktor..

1) Pastikan Hakim tidak mandi air panas/suam.
2) Jangan rendam Hakim lama-lama.
3) Gunakan sabun Dove
4) Cuba elakkan Hakim dari berpeluh (suruh beli air-con la tu.. hahaha)

Few days later, Alhamdulillah.. ruam semakin berkurangan, tapi kesan putih masih ada. Doktor cakap kesan putih adalah normal. Nanti 2-3 bulan hilanglah. Tapi... yes ada juga tapinya. Hakim diserang selsema la pula. Hari-hari mandi air sejuk kan.. 

Beberapa hari yg lalu, ruam Hakim kembali lagi. Mungkin sebab berpanas semasa beraya. Jumpa sepupu hubby, dulu dia cuma lapkan susu di muka baby. Tidak pakai sebarang cream pun. Itu yg doktor dia ajar la. Wah.. banyaknya petua. But I guess tidak salah cuba kan?


Rawatan kunyit. Patutlah orang pandang aku semacam.. kan?


 Kesan putih di muka.


Langkah jimat supaya anak tidak kepanasan. Hahahaha terus keluar muka tidak puas Hakim..


Ps : Please read more info about eczema here :)


Selamat Hari Raya Aidilfitri


Assalamualaikum :)

Wahahaha... beraya sakan nampaknya aku dan anak2 kecilku (of course plus the hubby la). Apapun, sungguhpun lambat tapi raya kan sebulan. So, still sah lagi ucapan 'ulangan tahunan' aku tu kan?

Tahun ni, aku rasa aku terlebih beraya. Sebab? Di saat aku sedang menaip ni, aku sedang main berbalas batuk dengan jiran sebelah sambil lap hingus. Boleh?

Budak-budak tahun ni cukup meriah. Masing-masing bawa perangai. 

Haikal - Masuk rumah orang, landing baik di sofa orang. Regardless la kalau rumah orang tu tengah ramai orang. Ada dia kesah? Besar mana pun mata aku terbeliak atau merah menyala-nyala (mau teriak terlampau la pula), still dia buat muka lima sen. Bila tuan rumah suruh minum, mentah-mentah dia cakap tidak mau. Kau berani? Buat muka tidak bersalah lagi tu. Bila ditegur, macam-macam la alasan dia. Sakit perut la, demam la. Bila masuk kereta tiba-tiba baik sudah penyakit yg muncul tadi.

Dyana - Minah ni, kalau masuk rumah orang benda pertama dia cari mainan. Bila main, siap kemas 'baik' punya utk ditapau pulang. Suka hati mak bapak dia ja mo tapau mainan orang kan? Tapi ada dia kesah? Mana ada. Kalau ditegur, sama ada dia akan teriak atau menghentakkan kaki. Lepas tu, bila main pula bukan di tempat lapang. Di sana tempat orang berurat-urat leher bercerita, di sanalah dia main. Sudahnya terpaksa la org yg sedang berdebat memanjangkan leher utk menyubuk rakan di sebelah sana. Kalau di rumah mama aku pula, dia sibuk berkreativiti. Letak patung mini di atas balang kuih dan kek. Paling best, dia susun kek mama aku (yg dihidang utk tetamu) macam kereta api di atas meja. Boleh? Makin dibiar makin panjang la pula.. kek habis bukan sebab dimakan, tapi dibuang. Ish.. ish.. ish.. mungkin tahun depan, mama aku kena buat kek yg kurang menarik warnanya.

Hakim - Buat masa ni, inilah buah hati pengarang jantung. Diam-diam saja. Kadang-kadang menangis kalau mau tidur. Lain daripada tu, tiada masalah. Paling-paling pun dia marah kalau tidak kena bawa bercerita. 

Raya tahun ni for the first time mama sama bapa buat open house. Officially. Dulu tiada open house. Bila orang tanya bila open house, selamba ja kami cakap hari-hari pun open house. Tradisi mama aku, 5 hari raya pertama mesti mo masak makanan berat. Lepas tu baru rehat. Tahun ni, mama aku masak 1 kali saja. So, mama aku sudah sound direct awal-awal. Tahun depan dia mo buat macam tu juga. Sekali penat kunun. Hasil dari open house kami yg pertama kalinya.. aku dan adik aku diserang demam, batuk dan selsema. Tahniah!!! 


 Sila abaikan gigi arnab aku atau muka over excited Haikal atau jambul superman Dyana. Aku sudah terlalu penat by the time adik lelaki aku ambil gambar ni. So, terima dengan redho sajalah yer..
~ credit to my sister kerana berjaya menyiapkan baju raya kami sekeluarga (minus hubby) in only one day. Tidak tau mau tumpang bangga atau tumpang kesian sebab baju raya dia pula tidak siap. Maaf zahir batin sis.. :D



Tengok baju Hakim. Tiada plan sebenarnya mau buat baju melayu utk Hakim. Tapi sebab my sis insisted, maka siap la juga baju raya Hakim. Betul-betul ngam-ngam di badan. Kudos sis!!



Aug 16, 2012

Projek Kuih


Assalamualaikum :)

Hohoho sempat lagi aku mengupdate. Memang macam teda kerja ja aku hari ni.. shhhh.. ;)

Anyway, bagi menghilangkan kemengantukan yg melanda diri ini.. ofis sunyi sepi ok. Semua org pun sudah sampai di kampung sambil-sambil nyanyi lagu raya. Aku? Malam ni InsyaAllah baru sampai. Amin..

Sambung balik. Bagi menghilangkan kemengantukan yg melanda diri ini, aku mo update projek buat kuih raya aku yg tergendala sebentar tadi.

Sungguhpun aku sudah beli bahan kuih pada minggu ke-2 ramadhan hari tu, adalah amat tidak diduga sekali aku akan ditimpa kecederaan. Maka, projek tersebut terpaksa dibuat secara pantas. Maklumlah malam ni mo balik kampung. Takkan la mo melenggang kangkung ja ke rumah mertua. Hamboi.. hamboi..

Kalaulah mama aku nampak betapa cepatnya aku buat kuih raya tahun ni, sure bangga punyalah. Hasilnya.. boleh tahan. Tahun ni buat 5 jenis saja. 2 kuih wajib. 3 lagi resepi baru. Tapi untuk mertua, aku bagi 3 jenis saja. Sebab 2 lagi dia selalu beli siap.. :)


 Kuih makmur. Resepi tradisional kunun. Rupanya jualah yg paling manang..



 Biskut cornflakes dan bijan hitam. Suka hati aku ja kasi nama. Sebab aku lupa. Resepi aku google ja hari tu. Rasa memang tip top! Cuma rupa ja aku kurang konpiden..


Biskut Holicks. Aku kurang pasti kalau rupanya adalah seperti yg sepatutnya. Resepi aku dapat dari google. Rasa so so lah.. :)


 Tiap-tiap tahun memang aku buat biskut chocolate chips ni. Macam-macam resepi aku cari dan cuba, setakat ni belum ada lagi yg bersesuaian di jiwa. Walaupun empunya resepi bagi nama chocolate chips sedap, still belum sangatlah bagi aku. Huhuhu.. :(


Tat Nenas. Hahaha mana kau jumpa tat nenas macam ni rupa. Sebab aku tau betapa seksanya menggulung nenas, maka aku ambil langkah bijak dengan membulatkan nenas. Lepas tu campak bintang-bintang berkelipan. Terus macam biskut kanak-kanak riang ria. Resepi kalau tidak silap aku ambil dari blog Kak Jee. Silalah google ok..


All and all, projek buat kuih raya tahun ni kira berjaya. Cuma kek saja belum buat. Esoklah kali.. :)



Balik Kampung


Assalamualaikum :)

Tinggal beberapa hari lagi Hari Raya. Pelik bin Ajaib, aku masih di ofis. Kenapa? Meh aku cerita kenapa.

Since aku masuk kerja pada minggu kedua ramadhan, adalah juga orang-orang (termasuk aku of course) mempertikaikan kenapa la aku tidak apply terus cuti raya supaya aku masuk kerja direct lepas raya. Bukan sebab aku excited sangat mo masuk kerja ok. Tapi sebab cuti tidak lulus. Bos aku dulu memang macam tu. Suka bagi surprise last-last minute. Dekat raya baru dia suruh minta cuti. Dari kita punya point of view, sama ja kan? Minta awal ka, minta lambat ka.. still kau boleh cuti. Cuma bezanya, bagi kita yg mau balik kampung lebih mudah la mo buat perancangan.

Tahun ni, aku uruskan tiket balik kampung lambat sikit. Nasib baik la masih diterima (terpaksa guna kad 'baru habis bersalin'). Bagi ibubapa kepada anak-anak yg bersekolah, cuti balik kampung harus diselaraskan. Since tiada ura-ura menyatakan cuti diawalkan, maka aku pilih balik 17hb Ogos (9.00 mlm) dan balik semula pada 27hb Ogos (9.30 mlm). Little that I know, aku salah pilih tarikh balik ke KK. :( 

Lepas dengar pengumuman 17hb Ogos adalah cuti berganti sekolah, hubby dengan penuh tanggungjawabnya cuba untuk menukar tiket ke 16hb Ogos (9.00 mlm) dan balik ke KK 26hb Ogos (9.30 mlm). Syukurlah tiket masih ada..

Tiba-tiba di petang hari, ada pula pengumuman dalam berita 16 dan 17hb Ogos adalah cuti sekolah berganti. Adehhhhhh..... Kenapalah kau buat macam ni. Cuba sound awal-awal. Bukankah senang kerja kami. Apapun, sebab hubby malas mo tukar tiket maka kami ikut ja plan asal.

The point is........................ malam ni kami balik kampung! :)

Just in case kalau aku tidak sempat mengupdate blog (giliran tidur di rumah mertua tahun ni ~ harus superrrr rajin ihik ihik ihik), aku dengan keluarga ingin mengucapkan selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Ikhlas ni..  



Bekam Virgin No More


Assalamualaikum :)

Alkisah, sabtu lepas merupakan hari yg paling bersejarah. Kononnya plan mo bawa budak-budak shopping kasut, alih-alih bangun sahur tangan kanan aku langsung tidak boleh gerak. Atas sebab itu, suami tercinta mengambil tindakan drastik memasakkan kami (me and Haikal) maggi goreng sedap! Betul-betul sedap wooo.. hahahaha..

Awal pagi sebelum shopping (memandangkan tangan masih dalam keadaan yg sama), aku ajak hubby pergi berurut. Setahu aku, aku bukanlah peminat tegar bab urut mengurut ni sebab aku penggeli. But then, kalau sudah mau susukan anak pun rasa macam terseksa.. berurut is a must!

Berbaris lama-lama di luar kedai tukang urut cina di Karamunsing, KK membuatkan aku rasa macam mo tukar tempat urut. So, hubby mention satu kedai reflexology di tingkat bawah. Mau baik punya pasal, aku angguk ja lah.

Setiba di destinasi (aiseh) baru aku perasan tempat tu macam kedai bekam. Bila tanya hubby, dia cakap ada provide servis mengurut juga. Hubby request tukang urut perempuan. Sebab yg sakit pun cuma bahagian pergelangan tangan, kami menjalankan operasi mengurut di luar saja. 

Sepanjang proses mengurut selama 15 minit, tukang urut tu balik-balik geleng-geleng kepala. "Banyak angin.. banyak asid dalam darah ni.. ". Aku sengih sajalah. Manalah aku tau kalau badan banyak angin ka, asid ka, yang aku tau kalau sakit ja. Sebab tangan sudah bengkak, dia suggest bekam untuk buang angin.

What?!! Bekam? Bila fikirkan tangan langsung tidak boleh gerak, aku akun jugalah. Aku tanya sakitkah bekam? Dia cakap macam kena gigit semut. Punyalah senang hati aku. Dalam fikiran aku macam sakit kena jarum ja lah ni. Mungkin dia terlupa cakap sakit macam kena gigit semut tapi semut tu kita biar dia gigit for 15 minutes. Lama tuu!!! 

Dia bekam mana yg berpatutan. 3 bekas digunakan. Mula-mula dia cari kawasan yg bengkak dan sakit. Dia letak bekam serta buang udara dalam bekas yg ditekap rapi di kulit. Bila sudah kulit kita menggelembung, baru dia buka bekam. Ingatkan proses sudah selesai. Tidaklah menakutkan sangat kan? Rupanya itu baru sebahagian. Lepas bekas dibuka, kakak tukang urut tu suruh aku toleh tempat lain. Aku cuma rasa kulit aku kena cucuk-cucuk jarum. Terasa macam kena gigit beratus semut rasanya. 

Selesai proses tu, pasang bekam balik. Aiyoyoyoyo.. ingatkan siap sudah. Baru nampak darah keluar dari bekas-bekas luka yg dia cucuk tadi. Tunggu lagi dalam 10 minit, baru dia buka bekas. Apa yg aku perasan, darah yg keluar tadi nampak macam jelly. Pekat dan likat gitu. Kononnya itulah darah kotor. Dia suggest aku selalu buat rawatan bekam. Heh?!


Kesan bekam. Lepas 2-3 jam, ianya nampak lebih dahsyat :)

Satu bekam RM15. Aku pasang 3 bekam. Semua sekali RM50. Hohoho.. kalau basic mathematics memang salah. Tapi aku assumed RM5 extra tu untuk aktiviti mengurut 15 minit sebelum aku berbekam. 

Keluar dari kedai bekam, hasilnya sama saja. Tangan masih tidak boleh gerak. Sebab tidak tahan sakit, maka aku cakap dengan hubby mo pergi klinik. Asalnya, aku memang mo pergi klinik. Tapi hubby cakap, kalau pegi klinik paling-paling pun kena kasi krim dan ubat tahan sakit. Tapi kali ni I really don't care. Kalau kena kasi ubat krim pun. Yg penting ada ubat tahan sakit. Sampai ke tahap tu sekali sakitnya tangan aku.

Bila pergi klinik, doktor tu suruh aku gerak tangan which is impossible. Siap dia tolong kasi gerak lagi. Last-last dia suruh ambil x-tray. Takut patah, terseliuh atau retak. Yep! Sungguh mengarut masa tidur pun kau boleh patah tangan. Mungkinkah aku mimpi tumbuk dinding tapi tidak ingat? I doubt it. 

Lepas ambil x-tray baru doktor explain. Sendi tangan aku bengkak. Instead of bagi minyak panas (macam yg tukang urut pesan) dekat pergelangan tangan, doktor suggest tuam tangan pakai ais. Ubat tahan sakit dan ubat turun bengkak turut disertakan. Syukur!!!!

At night, tangan sudah boleh gerak sedikit demi sedikit Alhamdulillah... namun, aktiviti shopping pada hari itu terpaksa di tunda keesokkan hari. Projek buat kuih? Tergendala sebentar.. 

Sekian.

Aug 9, 2012

Kasut


Assalamualaikum :)

Sungguhpun projek membeli kasut raya hanya akan berlangsung pada hujung minggu ni, tapi aku sibuk juga mo share ciri-ciri kasut impian aku. Just in case klu ada manusia-manusia yg beminat mau belikan kasut, diorang hanya perlu refer pada post ini. However, ciri-ciri kasut impian ini mungkin akan berubah dari semasa ke semasa.

I'm a very practical  and low profile person. Kalau boleh apa-apa yg aku pakai atau guna haruslah mempunyai ciri-ciri yg munasabah dan tidak terlalu menonjol. I'm definitely not a Fashion Icon. I mean, come on.. I wear t-shirt and jeans almost all the time except to work. Not a lady like t-shirt, just plain t-shirt macam t-shirt2 free yg kau dapat kalau ikut apa2 program memancing, marathon and etc. Not exactly yg ada gambar ikan atau orang lari2.. but you know what I mean. 

Menjelang hari raya, usually aku suka beli kasut yg a bit updated daripada yg usually aku pakai. I usually wear selipar jepun (bah kutuklah aku.. hehe). Since I'm not that good wearing high-heels tapi tetap juga aku minta puji tidak mau kalah malu sama cousin mousin yg muda belia. So, aku perlu cari kasut yg lawa tapi selamat. That's why I prefer wedges. :) Tapak haruslah rata tapi sedikit bertumit. Tidak mau yg terlalu tinggi sebab kita pun tidak mau bergaya sakan, tapi baru 2-3 langkah sudah terpelecok dekat tepi longkang (Ok I'm exaggerating a bit but it might happen kan?). Sudahnya, konon mo bergaya alih-alih landing bergaya la pula. Lagi-lagilah raya tahun ni. Jangan aku, dengan anak sekali terjelepok dan terhumban. Jauh-jauh palis.. 

There many type of wedges. Aku prefer yg tidak leceh dipakai. Kalau boleh, sarung tanpa perlu memudaratkan pinggangku yg nyata tidak lagi 'tulang besi' seperti suatu ketika dulu. Lagipun, aku tidak mau jadi penyumbang utama kelewatan rombongan cek kiah beraya. Tidak best!

I'm interested dgn wedges yg ada air-con semula jadi. Ada air-circulation kunun. Kaki pun mo bernafas tau!

Bab color pula, aku suka beige. Hitam macam tidak sesuai aku rasa. Tidak tau kenapa. Mungkin beige lebih menyerlahkan kejelitaan kaki yg tidak berapa jelita ni. 

Kira-kira itulah saja ciri-ciri kasut impian aku (buat masa ni). Jumpa atau tidak, wallahua'lam.. 


Kira2 beginilah rupanya. Cuma perlu kurangkan keincian dan tiada strap. Hamboi.. mo macam2 lagi. Kalau tidak jumpa juga laki aku mencadangkan..







Itu dia.. macam2 color ada. Pilih ja mana satu. Jangan lupa kasi matching dgn baju kurung yg mahal-mahal tu.. :)



Kalau si mama bukan fashion icon, tapi bukan anaknya.. Presenting Dyana with TECHNOLIMPIC!! Mana boleh cari apa yg tergantung dilehernya tu. Belum lagi baju yg di tuck-in kemas ke dalam seluar. Paling mahal, senyuman yg kaya dgn keikhlasan tapi miskin gigi. Hahahaha




Aug 7, 2012

Stok EBM di bulan puasa..


Assalamualaikum :)

Kepada bapak-bapak.. entry ini tiada kaitan dgn bapak ya. Melainkan bapak-bapak rasa bapak-bapak perlu menambah pengetahuan dalam bidang keibuan.. silakan..

Seperti mana entry aku sebelum bersalin hari tu, kali ni aku ada sedikit lebih bersemangat utk bf Hakim. Tidak tau sampai bila, tapi harapannya biarlah lama. Apa2 pun tengoklah rezeki Hakim macam mana.

Dalam tempoh 3 bulan aku cuti bersalin, aku terpaksa beli deep freezer. Tidak cukup muatan utk letak stok EBM Hakim. Ruangan memang tidak cukup. Tup tup bila masuk kerja pula kebetulan minggu kedua ramadhan.

Minggu pertama ramadhan memang tiada masalah. Hasil tenusu adalah seperti biasa. Bila masuk minggu kedua, hasil tenusu ada sedikit merundum. Waduh!! Kenapakah? Since, aku tidak makan sebarang milk booster (mau secara semulajadi kunun, padahal malas mau cari) maka aku kena fikirkan sesuatu.

So, I come up with some solution. Mula2 minum air masak sebanyak mungkin (duh.. mcmlah orang tidak tau). In my case, aku beli mineral water 1 kotak sebab aku minum lebih banyak kalau dalam mineral water (hmm.. I wonder why?). Lepas berbuka, aku minum 1.5 liter air dan 1 liter air semasa sahur. Bagi menambah garam galian (khasiat) dalam produk tenusu, aku minum segelas susu sebelum tidur dan semasa sahur. Kurma, aku cuma sempat makan sebelum berbuka.

Hasilnya? Alhamdulillah. Production berjalan seperti biasa. 


Stok susu dalam freezer. Tiba-tiba aku teringat aku tumpang letak EBM dalam peti ais ofis. Perlu dipindahkan segera. :)


Persiapan Raya



Assalamualaikum :)

Lately kalau keluar ke bandar, adalah wajib utk semua orang mengalami kesesakan lalu lintas. Dengan keadaan panas, berpuasa dan bersesak-sesak, kesesakan lalu lintas bukanlah sesuatu yg diminta-minta. Tapi dalam tempoh masa sekarang ni, perkara2 sebegini tidak boleh dielakkan. Nama pun buat persiapan raya. 

Tahun ni, awal2 aku maklumkan dgn hubby utk beli barang2 persiapan raya lebih awal. Berebut2 dan bersesak2 pun penat tau! Tapi hubby cakap, dekat2 raya nanti lagi banyak sale. Ok, fine. Kita tunggu bulan puasa. Confirm bulan puasa sale raya sudah bermula kan?

Awal2 ramadhan lagi aku sudah start beli baju budak2 secara berkala. Susah mau fokus kalau beli sekali harung. Bila sukat baju Dyana, Haikal hilang. Bila pilih baju Haikal, Dyana hilang. Bila tengok2 baju Hakim, Dyana dgn Haikal pula hilang. Stress si mama tau!!

Akhirnya, selesai la sudah urusan baju raya budak. Alhamdulillah. Tinggal baju bapak budak saja lagi. Mama budak, seperti biasa sudah hantar kedai sebelum bersalin hari tu. Paling2 pun projek hujung minggu kali ni, projek cari kasut raya utk budak dan baju raya bapak budak.

Duit raya awal2 sudah standby. Masuk kerja saja, aku angkut geng bas sekolah utk tukar duit raya. Malas mau baris panjang2 kalau last minute. 

Projek buat kuih tahun ni bermula agak perlahan. Barang2 kuih semua sudah dibeli minggu lepas. Klu aku lambat sikit, sure la banyak barang habis. Minggu lepas pun aku pergi 4 buat supermarket utk cari Cornflakes. 4 buah ok!! Sungguh dahsyat sekali. Anyway, nampaknya hujung minggu ni aku kena berkampung la buat kuih raya. Itu saja masa yg ada. 

Melihat pada keadaan org ramai yg berbaris panjang di kaunter pembayaran atau mencari parking atau berteriak2 mencari anak, syukurlah persiapan aku 90% sudah siap. Hujung minggu kami sekarang lebih kepada jalan-jalan cuci mata. Kalau ada yg berkenan baru beli. Kalau tiada, tidak apa. Esok masih ada bah.. :)



Setelah disindir oleh mama aku, akhirnya aku menggantikan oven kecil dan lama (itupun aku dapat dari cabutan tiket bertuah) aku tu ke oven yg lebih besar. Kalau oven lama aku tu, paha ayam ja boleh masuk, kali ni satu ekor ayam boleh masuk. Ni kali lah! Harga pula RM290. Murah daripada yg aku jangkakan.. :) Masih dalam kotak sebab projek membakar masih pending.. kekeke


 Tag price baju budak2. Sungguhpun nampak banyak, semuanya dibeli dengan sale 30%-70%. Pembeli bijak kunun si mama.



 Sampul duit raya utk duit raya berwajah baru. Sampul tu aku recycle balik sampul lama. :D



Baucer promosi yg bakal digunakan utk next shopping project. Wehuuuu!!



Aug 6, 2012

Not GOLD.. but already a WINNER



Assalamualaikum :D

Sejak Olimpik 2012 berlangsung, boleh dikira berapa kali saja aku berpeluang menonton channel2 yg berkenaan. Selebihnya, aku tengok Olimpik dalam hati sajalah sebab Dyana berolimpik tengok kartun 24-hours. 

Most of the time aku tunggu result dari FB atau sebarang berita dalam radio utk mengetahui perkembangan atlet2 kita. Tapi semalam Dyana tertidur awal, maka aku berkesempatan tengok game bergu utama badminton negara dan of course penyumbang pingat Malaysia Dato' Lee Chong Wei.

Dulu aku skeptical sikit. Setiap kali laki aku tengok badminton, awal2 lagi aku sudah pesan "Tidak payahlah tengok. Bikin sakit hati ja. Selalu kalah pun.." Itu dulu. Bergu negara kita tewas dalam perebutan pingat gangsa. Pada aku bergu kita nampak kelam-kabut dan cuai. But then diorang kalah dgn bergu No. 1 dunia. Agak-agaklah sikit kan?

Bila LCW beraksi dalam first set, aku sudah nervous semacam. Maka, aku tukar channel athletics. Tengok acara marathon wanita (kurang pasti berapa kilometer). Paling best bila tengok pelari Kenya, Jeptoo berlari macam kejar trak ais krim. Laki aku pula cakap larian dia macam zirafah, boleh? Tapi sungguhpun gaya lariannya mcm kanak2 riang kejar trak ais krim atau zirafah, dia dapat perak. Kau dapat apa? 

Alih2 set pertama sudah dimenangi LCW. Set kedua LCW tewas pula. Set ketiga, akhirnya jadi milik Lin Dan. Baru awal2 set aku sudah cakap dengan laki aku "Kalaupun LCW kalah, aku puas hati. Nampak betul di berhabis-habisan." So, perak utk Malaysia. Rata-rata rakan2 FB aku semua berpuas hati. Pada yg tidak tu, kamu pegilah beli raket. Kita tengok kalau kamu boleh dapat emas 2016! 

LCW sudah buat yg terbaik. Paling sedih, bila tengok LCW nampak betul2 kecewa tidak dapat emas. Siap minta maaf lagi kepada rakyat Malaysia. Adakah patut? Sangat tidak patut. Kalau aku jadi wakil Malaysia pun belum tentu dapat emas. Bagi aku, LCW tidak patut minta maaf. Dia sudah buat yg terbaik. Mungkin sekarang bukan Emas, siapa tahu di masa akan datang kan?






Not GOLD.. not for NOW... but you're already a WINNER to me. I give you GOLD for your effort!!





Aug 3, 2012

XPDC Kinabalu


Assalamualaikum :)

Masa study dulu, setiap kali kawan bawa naik gunung kinabalu, alasan basi aku "Takkan lari gunung dikejar" bila kawan aku balas "Sebab gunung tak lari la orang sabah ramai tak naik!". FYI kawan aku tu orang semenanjung ok. TRUE!! Lepas tu, aku terus daftar nama untuk join naik gunung kinabalu anjuran rakan sekursus. 

2-3 hari sebelum bertolak, adalah mamat 2 org ni bising2. Kononnya rombongan ni ada 16 orang, tapi lelaki ada 4 ketul ja. Maka, kami disarankan utk buat exercise. Supaya  lebih berstamina kunun. Bukan calang2 gunung mo dipanjat ni. Gunung tertinggi di Asia tenggara tau!

Setelah training secara ekstreem selama 2 hari berturut2, akhirnya sehari sebelum naik gunung badan sakit2. Bertuah sungguh mamat 2 org tu kan?! Orang buat training 2-3 bulan sebelum dan bukan 2-3 hari sebelum.

Apapun, akhirnya kami berjaya juga sampai. Alhamdulillah..

Penat juga la aku menggodek segala album utk tengok kalau gambar2 pendakian tu masih ada. Syukurlah laki aku pandai simpan. Hehehe..


Gunting Lagadan Hut. Kira macam hostel la tempat bermalam sebelum naik ke puncak.


Inilah gambar bukti aku sampai ke puncak. Itu scene matahari terbit ja aku ada sebab lepas tu aku kena suruh turun balik utk bagi laluan org lain. Maklumlah keluasan puncak tidaklah sebesar mana. Lain kali aku naik slow2, supaya aku dpt gambar cun punya.


Dalam perjalanann turun dari puncak. Pemandangan tu yg paling mahal tu. Tapi sayang kamera tidak semahal mana.. maka kurang terang.

Pandaikan aku bergambar. Mentanglah batu tu condong, aku pun tercondong la juga.. hehehe

Telinga Keldai. Tempat ni dulu, kalau naik gunung kinabalu mesti mo tangkap gambar. Oleh itu, tangan pun perlu Peace No War. :)
 

Baru2 ni, abang aku sibuk2 cakap mo naik gunung kinabalu. Tapi belum kesampaian. Kebetulan pula kelab ofis buat xpdc utk tahun depan. Awal2 lagi aku daftar nama. Nama aku, laki aku sekali dgn abang aku.

Persoalannya.. mampukah aku? Dulu masih muda, sihat dan cergas. Sekarang dukung anak pun sudah sakit pinggang. Bab umur tidak payah cerita la. Anak2 aku terpaksa la pos tempat nenek di Labuan. Kalau tidak pun pos nenek ke Kota Kinabalu. Dulu budget naik gunung RM100. Sekarang RM300. Fuiyoooo!! Perlu menabung A.S.A.P.

Aug 2, 2012

Patutkah kesesakan lalu lintas dijadikan alasan?


Assalamualaikum :)

Pagi ni dengan tekad dan semangat yg kuat utk masuk kerja on time, seawal jam 6.30 pagi aku sudah bertolak dari rumah. 3 kali aku berulang alik dari rumah ke kereta mengangkat anak2 dan barang2 (hohoho banyak tuuu..).

Anyway, perjalanan nampak lancar dan aku dijangka tiba ke ofis (mengikut perkiraan aku laa) lebih kurang 7.20 pagi. Lepas hantar anak2 ke nursery, aku meneruskan perjalanan utk ke pejabat.

Sepatutnya, perjalanan ke ofis tidaklah melalui kesesakan lalu lintas yg teruk. Maklumlah org lain sibuk ke pusat bandar, kami pula pegi ke luar bandar. Orang kata, kalau orang kaki rempit tu, memang clear lah. 

Apa yg berlaku, nun di sudut sana.. dgn pakaian putih, spek mata hitam ala2 terminator serta boot hitam paras lutut tiba2 menahan perjalanan kami (bkn aku sorang ja) bagi memberi laluan kepada jalan yg lebih sesak atau bergerak perlahan terutamanya ke pusat bandar. Bukan seminit dua.. 5 minit!! Sempat lagi melepas hajat kecil kalau ada tandas dkt tepi2 jalan tu. 

Lepas melalui situasi yg tidak menyenangkan itu, aku tiba di satu roundabout lain dan kejadian yg sama berlaku. Hasilnya kelewatan selama 10 minit secara total! Bukanlah aku mo pentingkan diri sendiri (atau mungkin mmg aku pentingkan diri sendiri tapi on denial kunun) tapi macam tidak adil la pula bg pengguna2 jalan raya yg sepatutnya tidak mengalami kesesakan lalu lintas macam kami ni. 

So, kalau masuk office lambat, kena key in dalam sistem sebab musabab kelambatan itu berlaku. Apa yg selalu menjadi pilihan adalah kesesakan lalu lintas. Pada aku, mungkin lain kali kena tambah sebab lain. "Pak Polisinya bertabiat!" bg yg memang bertabiat la..

Anyway, hari ni aku sempat sampai on time. Sungguhpun dugaan kesabaran melanda pagi2 buta lagi. Sabar ja lah..


Aug 1, 2012

Hasil karya Dyana


Assalamualaikum :)

Lately, aku perasan Dyana selalu bawa pulang hasil karya terulung beliau (aiseh.. hasil karya kunun). Since, dia kerap mengoyak segala jenis kertas yg dia nampak (mungkin tanda2 protes seorang seniman kali ahh..), aku dapat juga snap beberapa hasil karya dia. 

Kalau dulu aku ada pamerkan hasil karya Haikal, kali ni Dyana pula. 


  Bila aku tanya "Ini apa?", Dyana explain dgn panjang lebar. Tapi sayang.. semuanya dalam bahasa Jerman dan satu patah pun aku tidak paham. First time aku tengok mcm enbrio, lepas tu macam arnab la pula.. hehehe

 Yang ini, lebih kepada kerja2 mewarna. Pengasuh Dyana siap bagitau dia selalu menangis kalau kerja dia belum siap. Sudah siap sibuk pula di pi tayang2 sama orang.

 The latest art. Kurang pasti kenapa, tapi aku rasa Dyana punya color palette lebih baik dari abang dia. Mungkin bakat semula jadi ini diwarisi dari si mama. Hahahaha!!


What to expect after 90 days leave


Assalamualaikum :)

What do I expect :
After 90 days leave, aku ingatkan semuanya akan berjalan lancar. Masuk kerja right on time (yalah org sudah cuti 90 hari, sure semangat sedang berkobar2 mo masuk kerja). Lepas tu masuk kerja, duduk dan terus buat kerja. Menyambung kerja yg ditinggalkan sebelum aku bersalin. Then, there was the boss. Orang yg memberikan tugas2 dengan gigih tanpa penat lelah. Sampai kadang2, setiap kali jumpa bos rasa macam mo main sembunyi2 pun ada. Setiap kali jumpa ada surprise. Definitely aku expect banyak to-do-list yg perlu dibuat atau diselesaikan. Akhir sekali I expect ramai la peminat2 lama (user yg berkaitan) akan calling2 atau main2 miss call atau email atau buat face time (jumpa face to face cari pasal) dgn aku.

What really happened :
Today is the 3rd day aku lambat masuk ofis. Walhal waktu bertolak dari rumah sama macam 3 bulan lalu. Apa yg berubah? Kesesakan lalu lintas yg melampau. Adakah sebab bulan puasa, atau lately ada promosi hebat jualan kereta di mana2 yg aku tidak tau? Bila masuk kerja pula, I was lost. Really really lost. Tidak pasti mo mula di mana. Apa yg aku ingat, sebelum aku beranak berbaris2 kerja menunggu minta diselesaikan. Jadi ke manakah kerja2 itu melarikan diri? Bila masa jumpa pegawai aku utk melaporkan diri, lain pula ceritanya. Semua projek yg sedang berjalan sudah berubah hala. Maka, aku kena start semula. Ish ish ish.. Bab peminat pula, selepas 3 hari satu user pun langsung tidak call aku. Merajukkah mereka? Email aku ada 800++ unread messages. It took me few hours utk delete yg mna tidak berkaitan dan baca mana yg berkaitan. Paling best, in 3 months our NC sudah bertukar. Lepas tu pengarah unit kami pun bertukar. Some colleagues pun sudah pindah tempat operasi. Adush!! 

What I need to do :
Don't panic. Bab lalu lintas tu, terpaksa la aku bertolak lebih awal esok. Less hours with the kids huhu.. Bab kerja pula, aku sedang reorganize balik kerja2 dulu supaya aku tidak 'lost'. Tapi sebelum tu aku kena jumpa pegawai aku utk pastikan projek mana yg perlu diselesaikan dan projek mana yg perlu dihentikan serta merta. Bab peminat tu, aku suka!! Hehehe kurang sikit stress masa buat kerja. Lagipun sekarang cuti semester. Tiada sebab diorang call aku utk ucap selamat berpuasa atau selamat hari raya kan? :)