Dec 28, 2012

Milk Booster


Assalamualaikum,

After 8 months, finally aku rasa production susu semakin berkurangan. Aku ada at least a month stock dalam freezer and I'm started to panic! Setiap hari, aku cuma mampu menghasilkan 7 - 10 oz. Tidak mencukupi untuk Hakim yang sekarang sudah mula minum 20 - 25 oz hanya di nursery.

So, aku mulakan pencarian di kedai kegemaran Happy Mums. Kalau boleh mau cari milk booster terbaik di pasaran (at least yg ada di kedai tu lah). Lagipun aku ada voucher RM20 yg bakal expired on 31.12.12.

   
Si penjual mencadangkan Nursing Tea Joy Angel. Kononnya ini jenama yg paling laku diorang jual setakat ni. Ada juga kawan-kawan yg suggest utk guna Shaklee. Tapi harganya ya ampun.. mungkin lain kali la kan..

Apa yg aku perasan, Nursing Tea ni baunya macam rempah sup. Tapi bila sudah dibancuh, tidak la terasa sangat rempah sup tu. Lepas baca segala ingredients yg ada pada kotak (beli dulu baru baca.. bijak bijak..), baru aku perasan semua pun rempah sup. At least most of it. Agaknya, kalau aku selalu minum sup.. mungkinkah production susu akan bertambah? Ehmmm.. harus dicuba ni.

Anyway, aku beli satu dengan harga RM38.90. Since ada 10% diskaun dan RM20 voucher, aku beli 2 kotak dan tambah RM50 ja. Lepas ni aku mau try minum sup ja. :)

   

Good Reads


Assalamualaikum,

Sehingga tahun baru ni (01.01.2013), POPULAR akan mengadakan sales secara besar-besaran sehingga 90%. I've been there 3 times already! Jumlah yg telah selamat dibelanjakan? Almost RM200. For sure the government will be pleased I spent my bonus to buy some books.


 12 books! Setiap bulan satu buku. 


Then, my husband has to ask "Bolehkah habis baca tahun depan?"

Kalau tidak boleh habis tahun depan.. there will always next year! ihik ihik ihik..

Bagi merealisasikan impian aku untuk membaca buku-buku ni, a friend of mine suruh install application Good Reads dalam handphone (FYI.. smart phone saja yah!).

Apps ni membolehkan kan keep track buku apa yg sedang dibaca serta senarai buku lainnya. Tidak perlu taip-taip, nama buku atau penulis.. scan saja dekat barcode. Kita boleh tengok juga review orang lain pasal buku ni. 

I wish aku install ni apps masa beli buku-buku ni hari tu. Baca review dulu baru beli. :(

 

Happy 4th Birthday Dyana!


Assalamualaikum,


Balik dari percutian ke Sandakan, me and my sis terus sibuk cari kek. Since kalau order pun sure orang tidak mau ambil sudah.

Birthday present, kami sudah beli awal. Sehari sebelum hari kejadian. Itu pun sebab aku sibuk-sibuk intai patung-patung yg sesuai di satu kedai, tiba-tiba Dyana sudah angkut patung Mickey Mouse pegi kaunter. Mau tidak mau, terpaksa si mama kasi keluar duit. Hahahaha..


 Aku tidak ingat apa nama ini cake. Tapi kami beli di Secret Recipe. 
Of course the taste is delicioussssss!


 The birthday girl and her cake..




 

Secret Santa


Assalamualaikum,

Tahun ni, kami diberi peluang untuk buat exchange gift di ofis sempena hari krismas. Lepas cabut undi masing-masing bawa haluan untuk beli apa.

Aku asalnya mau beli gift secara solo. Tapi takut pula syok sendiri. Maka harus dapat 2nd opinion. Bila jumpa kawan yg sure bukan kita punya secret santa, maka pencarian pun bermula. Bajet dalam RM10 ke atas dan bukan makanan.

Lepas selesai, semua hadiah perlu diletakkan di bawah pokok krismas dengan menulis nama penerima. 

Turn up, aku dapat hadiah paling besar. Wohohoho.. thanx to my secret santa dan aku sedar, dia mungkin tidak pernah baca pun blog aku. Hahahaha..


 The Christmas tree.. 
Paling aku suka, gift yg ada gambar YB tu.. hahaha


 My gift :)


 I got 2 of them! 
Love it so much! Thank you..



Short Trip to Sandakan


Assalamualaikum :)

Setiap kali musim cuti sekolah, maka beria-ialah manusia-manusia bergelar ibubapa merancang cuti-cuti Malaysia supaya anak-anak tidak boring. Maka, kami merancang untuk bercuti di sekitar Sabah saja. Niat asal bercuti di Tawau, tapi sebab perjalanannya terlalu jauh kami bercuti di Sandakan sajalah untuk kali ni.

Aku pun tidak ingat bila paling last aku datang ke Sandakan. Tapi apa yg aku ingat, Sandakan ni macam kecil saja. Macam tiada apa-apa. (Orang Sandakan, sila jangan marah ok.. Hehehe)

Kali ni, sampai Sandakan aku rasa Sandakan ni macam negara pula. Macam-macam bandar ada. Baru la aku sedar rupanya selama ni aku ke Sandakan, aku tidak pernah lalu bandar-bandar lain. Kalau bukan kerana sesat mencari hotel, aku tidak aware pun Sandakan ni besar. 

On the way ke pusat bandar, nampak taman buaya. Hajat di hati mau singgah sana sebelum pulang KK. Tapi sayang sebab hujan mencurah-curah selama 2 hari, maka tiada la apa-apa pencapaian melainkan pergi pasar ikan. (Sungguh kesian.. macam saja tiada pasar di KK kan? Anyway pasar Sandakan aku rasa by far pasar paling bersih aku pernah nampak.. Yeay Sandakan..)

So, that is it. Short trip means short story. No activity means no picture. Huhuhu



Dec 17, 2012

Bengkel, bengkel dan bengkel


Assalamualaikum :)

Last week, kami sibuk berbengkel. Selasa, Khamis, Jumaat dan Sabtu. Minus Isnin dan Rabu, tinggal 1 hari ja masa untuk beristirehat. Masuk kerja hari ni, aku asyik berkhayal sampai ke langit. Musykil!

Anyway, salah satu daripada bengkel tu ada ice-breaking. Ada satu game yg aku tidak pernah main. Something to do dengan bus la kunun. Selepas game tu I realized something. I am a control freak. Aku suka merancang. Benda kecil-kecil pun aku rancang. Apa aku mau buat hari ni, apa aku mau masak hari ni, berapa aku mau belanja hari ni dan sebagainya. 



 4 hari bengkel = 3 hotel berlainan
ish ish ish.. boleh tahan


 Makan pun cantik tersusun kan?


Ini cara aku lipat kain. Terima kasih SBPL (sekolah aku dulu), sekarang aku boleh kerja lipat kain iklan sabun cuci.
*Apa kaitan?*



Our 9th Anniversary


Assalamualaikum :)

Wah wah wah.. tidak disangka sudah menjelang 9 tahun usia perkahwinan kami. Sepatutnya kami celebrate 12.12.12 hari tu. Sungguhpun tarikhnya cantik belaka, tapi bagi aku tahun depan baru aku mau celebrate secara besar-besaran. In Sha Allah.. tahun depan kira sedekad perkahwinan kami. Anak pun sudah besar, boleh la melantak makan seafood. 

Tahun ni sambutan agak kurang. Hampir terlupa lagi. Nasiblah sebab tarikh lawa sangat, semua orang update dalam FB, baru perasan it's our anniversary!

SMS hubby, wish happy anniversary tanya  malam ni kita keluar makan atau tidak sambil dibalas 'Hehehehe' *aku pun kurang paham*

Akhirnya tidak bersambut juga la sebab ada mertua di rumah. Mau sambut pun malu. Laki bilang sambut lain kali saja la. Maka, aku pun ambil inisiatif sendiri untuk celebrate. Beli hadiah! *tidak pernah-pernah aku beli*

Since laki aku sibuk minta pendrive aku for the past 2 weeks, akhirnya aku belikan pendrive 16GB. Sambil senyum-senyum aku pun bagilah on the 14th. Of course la, si suami sengih-sengih. Barang free kan... maka aku pun tanya la kalau ada apa-apa utk aku? At least bunga raya tepi rumah atau segelas milo panas? Dengan confidentnya si suami pun korek beg notebook dan mengeluarkan beberapa pendrive. Ada 1GB, ada 256MB.. dia suruh aku pilih. Ada yg scratch, ada yg hilang kepala, ada yg pudar warna dan macam-macam lagi. Amboi laki aku, main recycle ja.. hahahaha.

Since option yg ada sangat sedikit, plus 1GB tidaklah sebesar mana compare to 16GB, aku terpaksa pilih yg cantik sikit *sekurang-kurangnya ada penutup*

Well, nama pun lelaki kan? Complain macamna pun masih juga macam tu. Redho sajalah... Aku juga yg gatal-gatal mo bagi hadiah. Sabar ja lah. 


Boleh lah.. dari tiada kan?
*Mode pujuk hati*


Dec 5, 2012

It's December!


Assalamualaikum :)

Tidak heranlah kenapa aku semakin kekurangan semangat untuk meneruskan perjuangan di tempat kerja. It's almost at the end of the year!

Boleh dikatakan tahun ni adalah tahun yang tidak produktif bagi aku. Selain dari aku bercuti 1/4 tahun (bersalin), sedaya upaya menerima hakikat 'my server hates me' dan macam-macam isu propaganda yang luar biasa, pencapaian tahun ni bukanlah sesuatu yg dibanggakan.

So, I really wish I can have a fresh start. Aku sudah prepare apa-apa yg patut for next year dan aku sangat-sangat teruja. Padahal baru awal Disember. Huhuhu..

Aku cuba menghabiskan sisa-sisa Disember dengan cuba menyiapkan apa-apa projek dengan apa-apa semangat yang tinggal. So, I ended up googling quotes. I know.. sangat kesian kan?

I found it interesting that some of the quotes really excites me ^___^. (Alamak! This is the first me using symbols hahahaha.. ) 










May be.. it's not because it's December. May be I just miss these crazy and out of control kids..

I miss everything about them. Even the one I usually annoyed with.
His ridiculous questions and stories

Her dance moves and her peculiar singing

 T______T




Dec 3, 2012

Nestle Breakfast Hunt



Assalamualaikum :)

Actually tidak plan pun mau ikut. Entah kenapa, bila dioffer tiba-tiba bersemangat pula mau join. Kenapa? Dulu aku selalu jadi tukang buat clue dan tukang tapuk (sembunyi) clue. Jadi sesekali mo juga la rasa anjuran yang grande-grande. Tidak la aku syok sendiri, clue aku la yg paling susah mo decrypt. Hahahaha kunun..

Apa yg membuatkan aku tertarik mo ikut :

1. Acara dibuat di tempat aku kerja - perasan kunun ada advantage la. 
2. Hadiah wang tunai RM5000 - macam ada hati mo menang gitu. 
3. Dapat goodies barangan Nestle pada semua peserta - sebab munasabah untuk aku join.
4. Semua ahli kumpulan perempuan - Sungguh terasa keseronokannya..

Honestly, aku tiada la hati mo menang RM5000. Dalam otak aku, dapat goodies pun kira bagus. Selebihnya, masa untuk bersuka-ria ja dengan kawan seofis. Kira macam, this is my ME time la. Kasi can laki berbonding-bondingan dengan si baby. Hohoho..

Pendaftaran perserta/kumpulan dimulakan pada jam 6.00 pagi di pagi ahad yang indah dan ceria. Sedang perut aku bergambus keriangan, kami dihidangkan dengan bau-bauan maggi goreng, milo dan nescafe panas. 



Dapat gelang 'hospital' warna oren.. 



dan nombor 'banduan'.. hahaha

Peserta hanya diberikan sarapan jam 7.10 minit. Kami beratur 2 kali sebab mangkuk maggi goreng tersangatlah comel dan irama gambus itu masih kedengaran walaupun kami sudah makan maggi goreng dan milo cereal. 

Nampak itu khemah? Itulah booth breakfast. Hahaha.. tengok barisan, terus lemah semangat. Tapi kami terus kental mengharungi cabaran dan dugaan..


 Sesi taklimat. Macam ada harapan dapat 5K owh kan?


 
 Keadaan sebenar.. 270++ kumpulan (max 5 members), about 1700++ peserta. 
Mak aihhhh.. punah harapan 5K aku..


Jam 7.55 pagi acara dimulakan. Paling menarik, me and the gang berada di depan-depan garisan permulaan. Agaknya, kalau kena ambil gambar, sure gambar aku masuk. Bila hon dibunyikan, semua berkeliaran cari harta karun. Pelik tapi benar, tidak sorang pun tahu rupanya macamna. Main lari suka hati tanpa GPS. Hahahaha... termasuk kami. Ihik ihik ihik... Sampai la pengacara majlis announce ada clue dekat-dekat tempat dia barulah ada rupa pencarian harta karun yang sebenar. Mungkinkah penganjur lupa bagi arahan pertama?


 Jam 7.55 pagi acara dimulakan.


 Inilah antara rupa clue bahagian pertama. Betul-betul dibelakang garisan permulaan. 
Walhal, semua peserta larinya ke depan.

 
 Satu-satunya clue yg kami tidak boleh jawab.


 Clue bahagian kedua. Bergantungan di pokok-pokok. 


 Inilah goodies para peserta. Yeay!! Mission accomplished.


Out of 270++ team yg turut serta, kami antara pemenang 10 hamper saguhati.
Rasa-rasanya macam kami saja team bukan student yg dapat hadiah.


Walaupun kami tidak dapat RM5K..
Yang penting kami tidak pulang dengan tangan kosong!
:)


Nov 26, 2012

Kesian Hakim



Assalamualaikum :)

Psssstttt.. Perasan sesuatu? Hahahaha... macam naik lemak aku mengupdate blog. Bukan tiada cerita, just susah cari masa. Biasalah.. hujung tahun.

Last two weeks, Hakim kena masuk wad. Bukan calang-calang anak aku yg seorang ni. First time sakit, terus masuk wad. Nasib baik wad kanak-kanak di Hospital Nukleus Labuan. Aku sangat suka dengan Hospital Labuan (walaupun ramai yg cakap tidak best) sebab jumlah pesakit yg tidak terlalu ramai. 

Hakim kena tahan dalam wad lebih kurang 4 hari 3 malam. Punca? Jangkitan kuman pada paru-paru. Mula-mula tu Hakim cuma diserang batuk dan selsema (tiada demam), makin lama aku perasan Hakim macam ada kesukaran bernafas. Bila bernafas pun ada bunyi macam wisel. 

Bila bawa pegi klinik, doktor cakap Hakim ada asthma. Selain ubat asthma, ada juga dibekalkan ubat demam, batuk, kahak, selsema dan antibiotik. Sepanjang proses tidak sihat Hakim, aku perasan satu perkara. Anak ini sangat takut mau makan ubat. Baru telan ubat, 2-3 saat kemudiaan dia muntah balik. Macamna la mau sihat.

Bila keadaan makin teruk, mama aku suruh hantar hospital (FYI : Tiada klinik 24 jam di Labuan setakat ini). Masuk bahagian kecemasan dan trauma, ada seorang penolong pegawai perubatan rawat Hakim. Dia suruh Hakim pakai topeng gas (betul ka tu?). 


 Nampak mcm senang ja kasi pakai kan? 
Padahal kalau dia bangun atau terbangun, ya ampun.. kepala dia berpusing pada setiap arah.



Lepas 30 minit, dia check balik. Lepas tu dia suruh ambil x-ray pula. Kononnya dia suspect Hakim ada jangkitan kuman di paru-paru. Masa proses mengambil x-ray tu, ibubapa kena tunggu luar. Tinggal la Hakim sorang-sorang dengan juruteknik x-tray. Huhuhu



Apa hal la pula nama Daris Hakim jadi Dory Hakim ni? 
Diorang ingat ini ikan ka apa?

Lepas ambil x-ray, baru la doktor yang merawat Hakim. Doktor cakap memang kena masuk wad. Every 2 hours, Hakim kena sedut gas. Sebelum masuk wad, kena masuk jarum dulu (utk tujuan drip dan antibiotik). Sungguh seksa sekali tengok Hakim asyik kena cucuk (menurut nurse sebab dia tembam, susah diorang mau nampak urat). 
 


 Selepas 4 kali cucuk, baru jumpa urat. Sangat kesian..



Untuk malam pertama dan kedua, Hakim macam susah mau tidur. Posisi tidur terbaik untuk Hakim kalau tidur di dada atau tidur duduk. Sepanjang tempoh Hakim di hospital, aku perasan Hakim asyik muntah dan berak.

Bermalam di wad, buat aku asyik sakit badan. Bayangkan selama 2 malam aku tidur duduk. Bila Hakim makin ok, barulah aku boleh tidur di katil dengan Hakim. Bukan pun best sangat sebab katil tu kecil la pula. Berlipat-lipat badan aku tidur.

Kebetulan sepupu aku Ita (nurse) bertugas dalam 2 malam terawal. Sempat juga la aku tanya beberapa soalan bonus. Antaranya :

Kenapa Hakim kena sedut gas walaupun dia tiada asthma (doktor yg kasi confirm)?


Tujuan sedut gas tu sebenarnya untuk cairkan kahak. Hakim ada banyak kahak dalam paru-paru dia sampai dia susah bernafas. Itulah sebab Hakim selalu berak dan muntah-muntah (mengandungi lendir dan kahak).


 Inilah alatnya. Hubby cakap macam mo beli.. 
tapi tengok kekerapan penggunaan dulu.


Berapa lama kena tahan?


Selalunya kes-kes macam ni paling cepat 3 hari. Paling lama 5 hari. Bergantung pada antibiotik yg doktor bagi. Dalam kes Hakim mungkin 4 hari.

 Urat di tangan Hakim mula membengkak. 
Terpaksalah aunty Ita cucuk semula di bahagian kaki pula. 
Kali ni macam ada 3 kesan cucukan.. huhuhu



Lepas tu, cousin Ita meneruskan kerja. Hari isnin (hari ketiga), doktor cakap Hakim kena buat chest physiotherapy. Bingung sekejap. Rupanya dalam bahasa pasarnya, proses sedut kahak. Hakim kena suruh puasa 2-3 jam sebelum tu. Di satu sudut, aku nampak doktor golek-golek, urut-urut, pukul-pukul (dgn kasih-sayang hehehe) di belakang Hakim sebelum memulakan proses. Masukkan hos saiz kecil di lubang hidung dan mulakan proses penyedutan dengan menggunakan mesin. Lepas sebelah kanan (posisi mengiring).. pusing lagi sebelah kiri... dan seterusnya hos dimasukkan dalam mulut (menggunakan posisi yg sama). Oh!! Sangat kesian..



 
Lepas chest physiotherapy 2 hari berturut-turut.. 
terus tidur dan tidur membolehkan aku..
 memecahkan rekod game yang ada dalam telefon aku. 
Kalaulah aku bawa buku..



Nov 9, 2012

Ole-ole from Langkawi


Assalamualaikum :)

Beberapa hari lepas (almost a week), aku dan anak-anak ditinggalkan sendirian berhad memandangkan laki aku kena hantar ke Langkawi untuk ber'KIK'.

Untuk tujuan keselamatan, pemergian si suami langsung tidak diuwar-uwarkan secara umum. Takut mengundang bahaya.

Seperti biasa, mama aku  mesti tanya sama ada aku ok kah tidak jaga budak-budak. Memandangkan aku tidak mau mama aku bersusah payah datang ke KK hanya untuk tolong aku jaga anak di waktu malam, sedangkan siang dia susah hati sebab tiada kerja mo dibuat di rumah aku. So, aku cakap sama mama aku.. aku cuba bertahan! Bertabahlah! (not exactly like that.. tapi more or less la).

Entah kenapa anak-anak aku ni, kalau laki aku ada bukan main kecoh semacam. Tapi bila bapa diorang tiada, semua pun baik-baik belaka. Kenapakah?

Sampai airport, laki aku bercerita (non-stop which is unusual) tentang Langkawi dan mencadangkan mungkin suatu masa kami boleh melancong ke sana. I was like WHAT?? Laki aku cerita pasal mau buat trip bercuti? What actually happened to my husband? Tertukarkah?
 
So sampai rumah, hubby bagi tau dia belikan ole-ole untuk budak-budak and of course the wife. Langkawi t-shirt for Haikal and Dyana.. Hakim tiada saiz :(. The wife also got 2 t-shirt (mungkin untuk cover penat lelah selama seminggu).


 I was pretty happy with his choices. (very unusual..)

.
.
.
.
.
.

But.. what was that?

Seriously? 

Dia takut bini dia hilang atau dia mau aku jadi tumpuan utama di tempat gelap?


p/s : Sorry for the upside down picture. Aku malas! Hahaha

Nov 8, 2012

Peraturan Roundabout



Assalamualaikum :)

Alkisah pagi tadi, sedang sibuk-sibuk tunjuk dengan Haikal kereta bereben yang berada di lorong kiri ketika masuk roundabout, tiba-tiba pemandu kereta yg 'bijaksana' tu pusing selamba 360 darjah. Lorong paling luar okeh! Aku kurang pasti undang-undang negara mana dia ikut, tapi hakikatnya itu bukan pertama kali.

Anggap sajalah perjalanan hendak pergi ke tempat kerja mahupun balik dari kerja amat menguji kesabaran aku. Mana lagi yg tersangat lidut (mgkn sedang sibuk cerita sejarah bangunan atau apa), bagi can org memotong (walapun yg memotong ni tidak ikut peraturan), tidak bagi signal (jimat tenaga signal ka apa) dan yg paling tidak boleh tolerate bab orang yg tidak campen (terer) dalam perihal roundabout.

Dulu masa ambil ujian bertulis kali pertama di sekolah memandu aku gagal dengan jayanya. Bapa aku memang tidak boleh terima macamna aku gagal (walaupun itu setakat trial). Kunun, orang berpendidikan tidak sepatutnya gagal ujian bertulis. Jadi sebelum ujian JPJ memang aku hafal dan fahamkan betul buku peraturan tu. 

Ok. Kenapa la aku anti sangat dgn orang yg buat-buat pandai di roundabout ni? Sudah banyak kali aku hampir terbabit dalam kemalangan dalam kes roundabout. Kalau aku tekan hon, boleh-boleh dia balas balik macam dia tidak salah. Tapi serius kalau betul-betul terlanggar, tiada ampun. Simpan ja peraturan kau tu. Kita cerita di balai polis.

Hampir setiap hari mau pergi kerja, aku akan melalui 13 roundabout. T-I-G-A-B-E-L-A-S!! Kalau ada 13 orang idiot di jalan raya.. sampai ofis, tinggal roda ja kali kereta aku. Itu baru mau pergi kerja. Balik kerja? 26 roundabout. Ya ampun.. minat betul perancang bandar ni dengan roundabout kan?

Pernah sekali dalam bulan lepas aku kebetulan ternampak kemalangan depan mata. Pasal roundabout juga lah. Yang salah buat-buat blur. Aku tengok langsung tiada tanda P. Yang betul macam Karam Singh Walia sudah aku tengok. Hayun tangan sana sini. Marah la tu. Aku? Dalam hati cakap 'Padan Muka!!'

Nasib dapat yg blur. Kalau dapat yg perasan 'betul'? Aku bawa dia keliling roundabout tengok anak panah. Biarlah kalau roundabout tu sebesar padang bola. Mau diajar sikit. 

Bagi yang tidak 'ingat' peraturan di roundabout. Jom tengok sekejap. 




Kalau yg susah sangat mau ingat tu. Tengok ja anak panah sebelum masuk roundabout. Selalunya ada.


Sekian ceramah lalu lintas hari ini.


Nov 6, 2012

Alahai...


Assalamualaikum :)

Bila ramai kawan-kawan post pasal xmas kebelakangan ni, aku rasa macam kelam kabut pula mo cari birthday present untuk Dyana. Padahal birthday dia 24 Disember. 

Beli hadiah untuk Dyana bukan susah sangat since aku tau dia cuma minat 3 benda. Mainan masak-masak (syukurlah nak), memancing (apakah?) dan bunga-bungaan (ini kerja mama aku la ni..). Tapi semua jenis mainan di atas merupakan permainan yg tidak dipersetujui si bapa memandangkan semua permainan tersebut tidak tahan lama dan bikin menyemak kalau tidak dikemas (macam la si empunya mainan ni rajin mengemas kan?).

So, setelah diperkenankan oleh pemegang mohor-mohor besar serta pemerhatian secara teliti.. akhirnya aku berkira-kira untuk belikan dia stuffed toys. Sebab? Pernah sekali kami berkunjung ke rumah kawan, Dyana keluarkan semua Disney Junior character stuffed toys yg ada untuk ditapau pulang. Sungguh tidak beretika betul la.. hahaha

Jadi bersungguhlah aku google (manalah tau option lebih banyak kalau beli online) sebab kalau beli di KK ni, mau kena pandai cari. Jadi since aku rasa aku terer dalam bidang kartun ni, maka dengan confidentnya aku pun carilah..

Poroyo - Tapi tidak jumpa
Poyoyo - Pun tidak jumpa

Last-last aku tanya Haikal. 

Aku : Haikal apa sudah nama kartun yg Dyana suka tu?
Haikal : Katrun mana?
Aku : Disney channel tu bah. Yang ada Croc..
Haikal : Croc mana?
Aku : Crocodile la.. (Buduh betul aku rasa jawapan ni..)
Haikal : Yang mana? (Bikin panas kan?)
Aku : Ala.. yang Poyoyo kah? Atau Pocoro kah tu..
Haikal : Pocoyo..
Aku : Bukan.. yg penguin tu bah.. Dia pakai cermin mata..
Haikal : *buat muka confuse* Pororo?
Aku : Haaa!! Itulah!



Kedekut betul la si Pororo ni kan? Susah betul mo ingat namanya.. 
*sebenarnya inda mo kalah malu* 


Kesimpulannya, sungguhpun aku hari-hari tengok kartun.. tidak semestinya aku menghayati watak-watak berkenaan. Berangan ja aku ni kan?



Langkah Sungai


Assalamualaikum :)

Seingat aku dulu masa sepupu 2 kali aku bertunang dengan orang seberang, mama aku adalah pilihan utama jadi tekong majlis (tekong?). 

Orang-orang moden macam kita ni (ehem..) biasanya akan terfikir.. "Ohhhh.. bertunang macam biasa saja bah.. macam orang lain."

Bila aku ikut menyibuk dalam perbualan orang tua-tua, rupanya banyak benda yang aku tidak tau.

Bila si gadis (berbangsa kedayan) ingin disunting, si teruna perlu hantar wakil untuk merisik. Sebaik-baiknya kaum keluarga. Rombongan merisik ini perlu membawa sebentuk cincin (yg biasa-biasa saja). Cincin ni kononnya sebagai tanda si gadis telah dirisik. FYI masa aku kena risik dulu, cincin aku punyalah longgar. Mertua aku main tibai ja cincin yg ada di kedai atau dia terlalu bijak untuk mengetahui bahawa menantu yg satu ini akan semakin membulat di masa depan. ;) 

Setelah dipersetujui oleh kedua-dua pihak, tarikh pertunangan akan diumumkan/maklumkan. Dalam adat pertunangan, ada 2 jenis hantaran perlu disediakan. Kedua-duanya boleh dilakukan serentak, atau kalau tidak mampu dibuat secara berasingan. 2 hantaran tersebut adalah barang hantaran dan belanja hangus.

Selalunya orang buat satu kali. Tapi yg tidak mampu, mereka beri barang hantaran serta cincin menandakan si gadis dan si teruna telah bertunang. Belanja hangus harus dihantar sebelum hari pernikahan diadakan. Sekiranya dianjurkan sekali, wakil pihak perempuan (biasanya bapa saudara) akan mengira wang hantaran tersebut. Masa aku bertunang dulu, pakcik aku kira sampai 3 kali sebab dia lost count. Nasib baik sikit. Kalau hantaran sampai 30-40 ribu? Menangis air mata darah orang tukang kira.

Di majlis pertunangan, seharusnya majlis pernikahan telah ditetapkan. Zaman sekarang pelik sikit. Boleh postpone nikah sampai 2-3 tahun. Hehehe

Wang belanja hangus (sekiranya dihantar berasingan) perlu dibuat majlis kecil-kecilan. Kita pun tidak mau segala macam perompak stand by dekat pintu tadah tangan tolong kirakan duit kan? Jadi seadanya. Setakat wakil si gadis dan rombongan si teruna.

Berbalik pada cerita sepupu aku tadi.. Sepupu mama aku (bapa si gadis) datang ke rumah untuk tanya kalau-kalau ada bayaran tambahan yg perlu dibawa oleh rombongan si teruna masa majlis bertunang selain barang hantaran, cincin dan belanja hangus?

Mula-mula mama aku cakap tiada. Tiba-tiba masa pakcik aku mau pulang, mama aku tanya si teruna bangsa apa? Bila pakcik aku cakap bangsa bajau, terus mama aku cakap kena minta belanja langkah sungai.

Bila pakcik aku balik, aku tanya balik mama aku. Langkah sungai tu untuk apa?

Dia cakap langkah sungai tu macam denda. Biasanya kalau si gadis bangsa kedayan, si teruna yg berlainan bangsa kena bayar denda untuk berkahwin.

Aku tanya berapa banyak?

Mama aku cakap terserah. Selalunya RM50.

Hahaha.. aku ingatkan beribu-ribu... 

Apapun mama aku cakap, zaman dulu adat tu memang dititikberatkan. Tapi zaman sekarang macam tiada sudah. Kalau mama aku jadi tekong, dia akan mention pasal adat ni kalau si teruna berlainan bangsa. Tapi terserah pada keluarga si gadis la kalau mau buat. Tapi bagi aku, apa sangatlah RM50 daripada anak-anak kedayan (macam anak-anak aku) tidak tau pasal adat ni. Lagilah aku ada anak perempuan pure kedayan. Hahahaha..

Kalau adat yang lebih detail lagi.. aku kena tanya mama aku nanti. :D



Nov 2, 2012

Anak


Assalamualaikum :)




Situasi 1 : Bila nampak Hakim ketawa atau buat mata juling.

Dyana : Mama.. comelkan anak?
Aku : Eh??


Situasi 2 : Bila Hakim menangis minta dilayan sedangkan aku tunggang langgang di dapur.

Dyana : Mama, anak nangis. Kesian kan?
Aku : Sabar ja lah..


Situasi 3 : Bila Hakim tarik rambut Dyana.

Dyana : Mama! Ambil anak ni..
Aku : Ewah! Bukan main lagi dia..


Hamboi!! Anak aku.. suka hati ja panggil anak. Cubalah panggil nama. Rupa-rupanya, anak orang pun dia panggil anak! Pelik betul la minah propa ni.. hahaha


6 Months Old


Assalamualaikum :)

28 hb yg lalu, Hakim secara rasminya berusia 6 bulan. Whoaaa.. macam tidak sedar masa berlalu begitu pantas. Masih terngiang-ngiang (eh?) macam mana aku beranakkan dia 6 bulan lalu. 

Berat Hakim sudah masuk 8 kg (minus segala diaper, baju, kasut dan seluar). Tinggi mungkin dalam 65 cm. Aku pun tidak ingat. Aku ingat berat ja, sebab itu la yg dipikul ke sana sini.

Bila masuk 6 bulan, macam-macam la aku kena sediakan. Khususnya makanan. Bayi berusia 6 bulan sudah start makan. 1 hari lagi 6 bulan, mama aku suda kasi dia ayam goreng. Ayam goreng okeh! Seketul lagi tu!! Semata-mata untuk dia gigit-gigit (mungkin gusi Hakim gatal kali). Sekali tu, sampai termuntah-muntah Hakim makan sebab dgn gusi yg tiada gigi tu, dapat juga dia gigit. 

Kalau dulu masa Dyana dan Haikal, aku rasa aku banyak kasi makan nestum. Terutamanya Haikal. Pelik betul pemalasnya aku dulu. Tapi breastfeeding rajin pula aku. Masa Dyana aku rajin sikit. Sebab ada info dekat buku klinik. Ada masanya (kalau tidak sempat) nestum juga la aku sumbat. Hehehe..

Kalau boleh, Hakim ni aku try kasi makan bubur nasi macam dalam buku klinik tu. Banyak juga info dalam internet pasal pemakanan dan penyediaan makanan bayi ni kan? 

Antara barang yg aku beli untuk misi aku yg satu ni:

1) Isi ikan (frozen)
2) Carrot
3) Blender Jug

Semua pun aku beli di supermarket ja. Sepatutnya aku pelbagaikan sayur dan protein tu. Tapi sebab Hakim ada Eczema, aku pakai ikan dulu la. Mungkin minggu lain pakai ayam pula. Sayur tu, sebab beli 1 plastik (kononnya lagi murah), maka tahankan saja la tu lobak. Lain kali try brokoli atau green pea pula. Pasal blender jug tu, mama aku yg suggest. Daripada beli yg mahal-mahal, beli jug saja. Khas utk blender makanan baby. 

Masa Dyana dulu, rajin betul aku tapis pakai strainer. Aku kan bendul. Dalam buku tunjuk macam tu, aku pun follow ja la. Sekali tengok dalam internet.. ya ampun. Aku ingat balik pun aku penat. Hahahaha

Nasib aku ada terbeli food warmer. Konon-konon mo kasi senang mama aku kasi panas susu Hakim. Sekali langsung tidak kena pakai. Jadi kali ni aku pakai utk kasi panas bubur sajalah. 

Memandangkan aku selalunya bergerak solo dalam menguruskan hal rumah, bila la masa sesuai utk aku buat bubur? 4 pagi ok. Tiada rundingan! Hakim selalu bangun jam 5. Orang cakap rendam beras semalaman akan buat bubur lebih lembut. Jadi aku rendam beras sebelum tidur malam. Bangun jam 4 pagi, masak bubur, campak carrot dan isi ikan yg dipotong-potong tambah garam sikit. Bila sudah masak sejukkan dulu sebelum diblender.

Selalunya, sebab aku sedikit havoc di awal pagi.. makanan yg aku blender, aku simpan dalam peti ais utk makan malam Hakim. Di nursery, memang diorang provide juga makanan baby. Masa diorang Haikal dulu, memang aku selalu juga subuk-subuk (intai-intai) macamna diorang sediakan makanan baby. Memang menepati piawaian lah (piawai segala..). So, bab makanan ke nursery aku tidak risau. Makanan di rumah saja yg aku risau. 

Balik rumah, plus jammed plus kerenah yg 2 orang itu lagi.. kira tidak terkawal lah. Maka, makanan Hakim harus diasiapkan awal. Kata orang, kenyang perut senang hati. Lepas Hakim makan (selalu Dyana tumpang sekali bubur adik dia heh!), baru sibuk masak utk si Haikal dan si empunya diri.  Begitulah alkisah.

Hujung minggu aku rasa memang tiada masalah... :)


Muka orang 6 bulan..