Mar 22, 2011

Aku dan Merong Mahawangsa

Sempena meraikan hari penting aku, my hubby suruh aku ambil cuti 1 hari untuk buat aktiviti 'Sepetang menengok wayang'. Lepas saja cuti diluluskan, aku terus google apa2 movie yang best di tengok. Mengikut perancangan, aku mo tengok 2 movie back to back kunun.

Salah satu wayang yang aku teringin mo tengok, Merong Mahawangsa. Aku ni kalau bab wayang melayu memang kategori 'bukan' peminat setia no. 1 la. Kalau ada yang uncit, aku la yang uncit tu. Tapi kalau cerita tu ala2 based on true story, kira boleh la untuk cuci2 mata. Tambah lagi la banyak desas desus dari kawan2 yang cakap cerita ni best, lagi la aku bersemangat mo tengok.

Dipendekkan cerita, aku beli tiket movie 1 dulu lepas tu aku kira mo beli tiket Merong Mahawangsa. Aku pandang skrin, lepas tu aku pandang di belakang tengok poster. Tiada pun..

Aku : Merong Mahawangsa tiada kah?
Kaunter : Tiada. Kami tidak ambil wayang melayu. Tidak laku bah.
Aku : Oooo..

Oh tidak!!!. Time aku semangat mo tengok tiada pula ni wayang. Tapi sebab sudah terbeli tiket movie 1, aku layan ja dulu. Lepas tengok movie 1, tidak puas hati punya pasal, aku bawa laki aku pi panggung lain. Panggung kedua pun sama. Tiada Merong Mahawangsa. Ini lah yang aku tidak puas hati ni. Wayang melayu yang tiada commercial value ditayang mo dkt sebulan. Bukan menarik sangat pun.. setakat cerita hantu ja. Itu pun bukan kisah benar. Cerita sejarah yang ada nilai commercial tidak pula diorg terpikir mo di kasi tayang. Selidik punya selidik, ada 4 panggung di KK rupanya 1 ja yang tayang. Haiiyyyaaaaa!! Padan muka aku tidak pi check awal2 dalam website diorg.. bikin susah diri sendiri ja!

credit to xietenigma.blogspot.com

Ini lah rupanya wayang yang kempunan mo tengok.. huhuhu

No comments:

Post a Comment