Sep 11, 2010

Menjelang Hari Raya

Seminggu sebelum raya, aku suda balik kampungku yang berhalaman. Yang paling suka, anak2. Maklumlah, kalau di rumah sendiri paling2 pun main di dalam rumah, sampai kampung, seluas2 mata memandang ko mo berlari nak. Lari lah.. bah start suda menipu, kalau anak aku lari seluas2 mata memandang, ada juga la yang tidak tau jalan pulang. Tidak pasal2 merayau la si mama mencari anak yang hilang.

Sepatutnya entry kali ni aku post sebelum raya. Tetapi seperti biasa, mana la ada org yg tidak sibuk menjelang raya. Kalau tidak sibuk tu maksudnya ada 2 ja, satu kurang upaya, satu lagi PEMALAS!! Jadi aku post ja la hari ni, kira asi la tu.

Aku ada bagitau dalam entry sebelum ni aku ada pasang matlamat mo buat 5 jenis kuih. Dijadikan cerita yang jadi 3 saja. Wakakaka.. boleh la tu. Ada peningkatan. Disebabkan rasa bersalah aku sebab tidak mencapai objektif, maka aku pun buat 2 biji kek untuk mentua aku. Kira 5 juga la tu. Tema aku untuk kek mentua ialah kek belang. Satu kek belang ala2 pelangi, aku pun tidak pasti la nama saintifiknya. Jadi aku pakai nama yang aku suka2 taruh. Satu lagi kek marble, aku rasalah sebab mama aku balik2 cakap itu bukan kek marble, kunun itu kek harimau belang. Hantam saja lah. Rupanya sama juga ada belang2 bezanya kali ni coklat dengan kuning ja.

Itu bab kek, mari kita beralih topik ke bab baju raya. Baju raya tahun ni lebih sikit baju raya budak2. Si Mama tahun ni langsung tidak beli kain untuk raya. Tapi baju raya ada 8 pasang. So, dari mana datangnya 8 pasang ini kalau tidak ada kain? Hehehe itu lah murah rezeki namanya. Kebanyakan baju sebab mama aku yg bagi kain. Alhamdullilah. Sepasang lagi adik aku bagi sebab dia tidak muat. Syukur!!! Laki aku, happy dengan pakai baju raya tahun lepas. Jimat sikit tahun ni.

Tapi............ walaupun dikurniakan saguhati hari raya RM500, nampaknya Si Kelisa aku tu pun tidak sabar2 mo beraya. Meragam pula di saat akhir. Si Saga pun apa kurangnya, mo minta puji pula time2 dapat saguhati. Aduiyai!!!

No comments:

Post a Comment