Jul 8, 2015

Vietnam - Busan, Seoul

Assalamualaikum,

Baiklah. Di bulan baik ni, aku minta maaf la banyak-banyak. Entah kenapa sejak bertukar seksyen ni kerja aku macam tidak pandai habis. Atau aku sajakah yang berperasaan begitu? Apa pun sebab lambat betul mau sambung my korean trip.. bianhe..

Kami bertolak ke KL (duh!!) dan tiba KLIA 2. Sempat juga aku dengan uri maknae (our youngest member) round-round KLIA 2 (maklumlah tak pernah sampai) sementara seorang lagi chinggoo baik hati tolong tengokkan beg. Lepas tu naik KLIA express pegi KLIA. Bukan lama pun, satu perhentian ja.

Disebabkan kami tiba di KL jam 1.15 pm sedangkan flight kami ke Hanoi, Vietnam jam 7.15 pm, ditambah lagi aku lupa bawa sebarang bahan bacaan, maka hampir sepanjang masa kami duduk-duduk saja sambil tengok-tengok handphone. Lepas tu baru aku sibuk beli Reader's Digest. Macam nda tahan pula duduk-duduk tanpa buat apa-apa. Luggage kami pos terus ke Busan sebab flight kami memang menuju ke sana. Cuma kena stop di Hanoi.

Kami tiba di Hanoi jam 9.20 pm. Next flight ke Busan jam 12.30 am. Apa yang mengkagumkan, Hanoi airport (tidak pasti nama sebenarnya) sangat besar dan bersih tapi tidak sesibuk dan secanggih KLIA. Beli air mineral di convenience store bukan sebab dahaga, tapi sebab mau guna botol sebagai gayung. Hahaha.. Jangan risau pasal mo tukar mata wang dong, pakai ja US dollar. Diorang terima juga.

Dalam 3 jam, pusing-pusing airport beli sikit souvenir untuk diri sendiri. Bukan selalu pegi negara orang ni. Walau setakat duduk-duduk saja di airport pun, kalau airport tu letaknya di Vietnam, mustahil la aku tidak mau beli. Memento tu geng!


 Kalau ada bookmark, memang itulah yg aku pilih dulu. Maklumlah, peminat buku. Lepas tu cari yang unik (dan murah)  dan ada perkataan Hanoi. 




Ewah! Gambar passport berlatarbelakangkan "Welcome to Vietnam". 



Bila berada di negara orang, telinga haruslah peka. Dekat 2 jam kami tunggu di gate yang salah. Rupa-rupanya ada announcement pindah gate. Kami ja tidak perasan. Maklumlah, malam sudah kan.. Bila pindah gate baru kami rasa macam betul. Baru la kami nampak pelancong-pelancong dari korea. 

Tiba di Gimhae International Airport, Busan jam 6.10 am, 1 May 2015. Berbaris panjang-panjang di imigresen. Punyalah canggih teknologi diorang pakai. Aku pun tidak pandai mo explain. Kena datang sendiri. Hahaha

Sementara maknae mencari T-Money, para noona sibuk cari bilik persalinan. Lepas cuti muka dan berus gigi di tandas, kami jumpa bilik persalinan di airport. Khas untuk salin baju. Maka, selesalah sikit mo letak-letak bedak di muka. 


Gambar passport berlatarbelakangkan tulisan Gimhae International Airport.

Kami naik metro (subway) cari hostel yang sudah ditempah lebih awal. Letak bag. Lepas tu, sambung jalan-jalan. Check-in jam 3.00 pm. Mandi? Well, kita tunda dulu.

First, kami pergi Gamcheon Cultural Village. Running man ada buat beberapa penggambaran di sini. Sayangnya, aku tidak jumpa bookmark di sini. Rasa menyesal pula aku tidak beli key chain atau fridge magnet. Gambar pun lebih kurang macam tu ja. Gigih kami memanjat tangga. Mo ambil gambar pun macam tidak sanggup. 


 Kali ni gambar korporat. Senget sikit. Hehehe

Lepas tu kami pergi cari makan di Jagalchi Market. Di Jagalchi market, tidak sempat ambil gambar. Sibuk tengok ikan. Last-last menu pilihan hati ikan grill. Puas hati jugalah. 5 ekor untuk 3 orang makan. Mungkin sebab kami lapar betul, licin berkilat ting ting..

Dari Jagalchi market kami jalan kaki ke lokasi seberang jalan. Kami pun tidak tau apa. Lebih kurang macam Gaya Street. Ramainya lah manusia. Rupa-rupanya, BIFF Square. Itu pun kami main jalan-jalan ja. Tidak sempat ambil gambar segala. Jumpa juga fellow Malaysian di sana. 

Bila tiba masa untuk check-in, masuk hostel lepas tu mandi puas-puas. Lepas mandi, tidur dulu kasi hilang penat. Lepas tu makan malam dengan makanan tin dan nasi yang dibeli di convenience store. Belajar dari warden (warden la konon) macamana mo kasi panas nasi pakai microwave. Lepas tu sambung tidur balik. Awal pagi esok mo bertolak ke Seoul pula.


1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete