May 27, 2015

Persediaan Percutian

1) Tiket Penerbangan

Pencarian tiket penerbangan bermula duluan sebelum jawatankuasa ditubuhkan. Walaupun ahlinya 4 orang, setiap seorang perlu memberi sumbangan bakti (Ehem!). Last-last, orang yang sama buat itinerary, booking penginapan dan urus transportation. Aku tumpang melukut di tepi gantang ja la. Biannata dongsaeng ah!!

Pernah dengar pepatah "Kalau dicari tiada, bila tidak dicari ampai-ampai pula dia di sana?". Begitu jugalah kesnya dengan proses pembelian tiket kapal terbang. Bila dicari bersungguh-sungguh, susahlah mau jumpa yang murah. Tapi bila sudah beli, melambak pula offer. Tutup mata ja lah. Buat tidak nampak.. yang penting sampai.

Setelah berbulan-bulan menunggu offer, akhirnya kami memilih naik Vietnam Air dari Kuala Lumpur. Memandangkan kami menaiki Vietnam Air, haruslah sedar bahawasanya akan transfer di Vietnam. Molek jugalah kan.. merasa la juga jejak kaki di Vietnam.

Bagi aku yang menariknya trip kami yang pertama kalinya umpama buat airport hopping. Biar aku explain kenapa.

KKIA - KLIA - KLIA2 - Vietnam (Hanoi) - Busan (Gimhae International Airport) - Seoul (Gimpo International Airport) - Jeju (Jeju International Airport) - Seoul (Gimpo International Airport) - Seoul (Incheon International Airport) - Vietnam (Ho Chi Minh City) - KLIA2 - KLIA - KKIA.

Hampir semua airport pun kami pergi. Daebak!! Sebelum terlupa, kepada yang muslim.. jangan lupa minta 'Muslim meal' di Vietnam Air. Kalau tidak silap, our dongsaeng sudah inform Vietnam Air awal-awal. 


2) Penginapan

Semua penginapan kami diuruskan melalui online. Biar bertolak dengan hati yang lapang orang cakap. 


3) Entrance Fee

Mana yang boleh dibeli secara online. Sila lah berbuat demikian. Ada diskaun, hati lapang, perbelanjaan pun senang dijangka.


4) Transportation

Sama juga. KTX dari Busan ke Seoul kami beli secara online. Kereta sewa di Jeju pula kena bayar pakai kad kredit. Ya, kami memandu di Jeju. Umumnya mengikut pegawai JPJ, lesen memandu Malaysia boleh diguna pakai di mana-mana. Masalahnya, untuk tujuan kereta sewa, permit memandu antarabangsa adalah PERLU. RM150 untuk buat di JPJ dan sah digunakan untuk setahun. Oh ya sebelum terlupa, kedudukan pemandu di Korea adalah sebelah kiri. Study la apa-apa yang patut.

Rata-rata pengangkutan kami di Busan dan Seoul adalah subway. Mudah dan efektif. Lebih mudah kalau download apps subway. Semudah 1 2 3..


5) Makanan

Ramai yang pernah pergi Korea akan pesan, bawalah bekalan makanan tin dan maggi banyak sikit. Maka, kami pun bersetuju bawa makanan tin (3 tin seorang) dan maggi (5 bungkus seorang). In my opinion, perbanyakkan makanan tin. 

Sila buat sedikit kajian tentang lokasi makan yang halal serta restoran seafood yang berdekatan dengan lokasi lawatan anda. 


6) Lain-lain

Bawa keperluan perubatan asas. Ubat sakit kepala/demam, selsema, batuk dan sedikit plaster. Jangan lupa bawa juga sedikit minyak angin. 

Insurans.. jangan dilupa ya!


******************************************


Apa pun, tidak banyak persediaan yang aku personally buat. Thanks to our hardworking dongsaeng! Tercalit juga la sedikit rasa bersalah. May be next trip..

Dari segi pakaian, disebabkan spring season.. baju yang dibawa pun baju ala-ala malaysia ja. Hakikatnya.. sila la bawa sekali jaket tebal. 

Disebabkan trip ni adalah backpacking trip, dengan perasaan yang dipenuhi rasa perasan tourist dari barat.. haruslah pakai backpack. Sampai di Seoul, omputih pun pakai beg tarik. Kami pula berpeluh-peluh angkat beg. Hampeh!! 

Berat beg aku dari KK 9++ kg. Balik dari Korea 13++ kg. Bila shopping saja, asyik terfikir kalau beg muat atau terlebih kilo. Sorry lah kawan-kawan atau sepupu sepapat yang tidak dapat ole-ole. Fahamilah hati nurani tourist perasan barat ni.. 


No comments:

Post a Comment